Злата Мъгленска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Света Злата Мъгленска
Икона на света Злата с гръцки и славянски надпис (с гръцки букви) в църквата на нейното родно село Слатина, 1886 г.
Българска и гръцка светица и великомъченица
РоденаXVIII век
Починала18 октомври 1785 г.
Почитана вПравославна църква
Празник18 октомври
Света Злата Мъгленска в Общомедия

Света Злата Мъгленска (на гръцки: Αγία Χρυσή, Агия Хриси) е българска светица и великомъченица, живяла през XVIII век по време на османското владичество в Македония.

Житие[редактиране | редактиране на кода]

Ражда се в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Света Злата Мъгленска от Ошинския манастир
Стенопис на света Злата с гръцки и църковнославянски надпис от църквата света Параскева в Бериславци, Мегленско, 1862 г.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Умира на 18 октомври 1795 г., след като турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове.[1]

Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ – „Нов мартирологий“ на преподобни Никодим Светогорец.

Други[редактиране | редактиране на кода]

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Райна Манджукова учредява наградата „Българка на годината“ на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари. За 2009 г. наградата е присъдена на Костадинка Кунева и Спаска Митрова.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]